Archive for the ‘Dagens’ Category

Hemma i Sverige

Nu är vi hemma i Sverige igen och har varit det några veckor. Vi har hunnit anpassat oss till den svenska lunken. Det är så rent här och luktar så gott. Det tar några veckor att vända till svensk rytm både då det gäller klockan och livet. Vi har hunnit hälsa på några vänner också men sommaren är lång så vi stressar inte. Det är skönt som pensionär att ta det lite lugnt. De brukar ju säga att det inte finns några som är så stressade som pensionärer, men det stämmer inte på oss, vi tar det lugnt. Gunnar tillbringar mycket tid på golfbanan och jag har fått upp ögonen för New Age. Jag tror på kristaller och naturens helande kraft måste jag erkänna. Jag tror inte att den ersätter och helar som traditionell medicin vid cancer men jag tror absolut att det påverkar oss. Magnetiska fält och annat känner ju kroppen av och olika metaller påverkar också. Så jag tror de kan få blodet att flöda och få oss att må bättre. Det är väldigt intressant.
sten

Att hyra förråd

Vi får lite frågor då och då hur vi gör med våra saker hemma i Sverige eftersom vi är borta halva året. De mesta står kvar i lägenheten men som jag bloggat om tidigare hyr vi även ett förråd på 24Storage. Det passar oss alldeles utmärkt. Vi är väldigt nöjda med 24Storage och känner att vi har våra saker i tryggt förvar.

24Storage har förråd i flera olika storlekar som är uppvärmda och bevakade. Just det med bevakningen har varit viktigt för oss. Vi vill veta att våra prylar är i säkert förvar då vi befinner oss på andra sidan jordklotet. Förråden har både videoövervakning samt att vaktbolag kontrollerar området som är inhängnat. När vi kommer tillbaka till Sverige är det bara att åka dit och hämta våra saker utan att avtala tid eftersom vi har ett passerkort. Väldigt enkel lösning som dessutom är billig. Det här är en toppenlösning för oss som vi kör med så vi bara kan njuta av solen utan att oroa oss för det vi har hemma.
kuba

Läkare på nätet

Jag måste bara prisa utvecklingen som gör det möjligt att ha kontakt med både läkare och sjuksköterskor online. Jag har nog fördomar men det känns verkligen som att svenska läkare har en mer gedigen utbildning och kontrollerar noggrannare innan de skriver ut medicin. För oss som bor utomlands halva året är det gult värd att via Skype kunna prata med våran läkare eller sjuksköterska. Gunnar rev upp en fot på en vass snäcka förra veckan och det blev lite inflammerat. Han har fått antibiotika här men jag har för säkerhetsskull haft kontakt med en otroligt trevlig sjuksköterska på vårdcentralen hemma också. Hon arbetar som konsultsjuksköterska fick jag allt reda på medan vi pratade om hur jag bäst skulle byta förband. Det går såklart att tala i telefon också men hon ville se på Gunnars fot och då är det helt perfekt med Skype.
onlineläkare

Gunnar mår bra efter omständigheterna men det bli inget bad på tre veckor men det är ganska skönt att strosa, eller halta, runt på Kuba ändå. Det var allt för denna gång. På återseende, hoppas att ni har det bra hemma. Jag har allt hört att det är vår i luften.

Tips på TV

Jag måste bara tipsa er om en väldigt fin dokumentär som finns på SVT-play. Det fina med att SVT-play är att vi utlandsboende också har möjlighet att ta del av deras utbud. Igår såg vi på en dokumentär av Tom Alandh. Han är en fantastisk dokumentärfilmare och detta program handlade om hans fosterföräldrar. De var bokstavligen med och byggde upp det svenska folkhemmet. Oscar och Greta heter huvudpersonerna som båda föddes år 1900. Oscar var murare och han dokumentrerade alla byggen han var med byggde. Ett av de mer kända är kanske PUB-huset i Stockholm.

De har sparat alla kvitton och på så sätt så kunde vi tittare få en inblick i vad allt kostade att sätta bo när de byggde sin egen villa. Nya bostadsområden byggdes i Stockholm och villan som de byggde lånade de cirka 9 000 kronor för. Villan finns kvar än idag och senast den såldes så gick den för över 7 miljoner. Missa inte den dokumentären om två av personerna som byggde upp Sverige.

Idag är det svårt att bygga nya bostadsområden. Allt är ju så dyrt i Sverige idag. Fast det finns såklart nya områden. Ett av de mer lyckade moderna projekten i Stockholm är området kring Hammarby Sjöstad. Nära city och ett fantastisk läge. Har en väninna som flyttade dit när det var alldeles nybyggt. idag är det ju lite skillnad mot när den fastighetsmäklare Hammarby sjöstad visade runt henne när det fortfarande var en byggarbetsplats. Idag finns allt där, både restauranger och affärer. Underbart område som blev lite stilbildande för Stockholm.
hammarby

Att hantera sorg

castr
Det är nog ingen som missat att Fidel Castro har dött. Det är svårt att förklara stämningen bland många kubaner. För dem var han något av en landsfader och jag har sett många gråtande människor på gatorna. Sorg kommer vi alla att drabbas av på ett eller annat sätt under livet. Sorg kan vara otroligt tärande och det skiljer hur den hanteras mellan olika länder.

I Sverige sörjer vi stilla medan i andra kulturer sorgen är hödljudd. Båda är dock lika tunga att bära. I Sverige erbjuds ofta hjälp vid tragiska händelser som för tidig bortgång eller traumatiska händelser. Vi får chansen att prata med utbildade personer som vet hur de kan hjälpa människor som befinner sig i en livskris. Ni kan läsa mer, eller boka tid vid behov, på Ahum. Sorg kan vara tung att bära, särskilt om du inte har den att dela med någon. Det är viktigt att veta att alla sörjer olika.

När olyckan är framme

jjibn
Det är verkligen så härligt att kunna bo på Kuba när vintern är som värst. Särskilt när bilder kablas ut från allt trafikkaos. Det finns mycket bra med Sverige men den svenska vintern hör inte dit. Pensionen räcker dessutom mycket längre här på Kuba.

Fast vi är givetvis inte miljonärer här eller. Personförsäkringen att vistas på Kuba så många månader kostar en rejäl slant när man uppnått en sådan respektabel ålder som hos oss. Fast vi lever ändå bättre här. Har råd med mycket lyxigare mat och dryck.

Fast när olyckan är framme kan det kosta. Vårat kylskåp gick sönder och det var minsann inte billigt. Jag fick en smärre chock vad det kostade att laga det. Som tur är så var detta en engångskostand, men det slog hål i denna månads ekonomi. Tur att det går att låna pengar direkt vart du än i världen befinner dig. Ja du måste så klart ha en svensk inkomst och konto men du behöver inte besöka ett bankkontor personligen. Perfekt sådana gånger oväntade utgifter dyker upp.

Vad vi lyssnar på idag!

Välkommen november!

noo

Äntligen myggnät!

Hej allesammans!

Hur står det till med er? Vi har sovit riktigt gott i natt, äntligen. När vi kom hem hit för säsongen så hade vårt myggnät över sängen gått sönder, så vi har inte varit skyddade från mygg sedan dess. Men i går kom Gunnar hem med nytt och en ny ställning till det så vi satte upp det på direkten. Det är så himla stor skillnad på hur avslappnad man är med myggnät. För nu har vi våra nät över alla fönster, som ändå inte helt håller dem ute, och ett extra nät över sängen som helt håller dem borta. Härligt!

myggnät

En härlig eftermiddag!

moj

Hej alla glada!

Hur står det till med er i kalla Sverige? Vi har det bra, idag har det varit riktigt varmt faktiskt. Så jag och Gunnar bestämde oss för att gå ner till havet och ta en härlig eftermiddagsdrink och njuta av att regnet håller uppehåll idag. Jag provade en ny mojito med kokos, riktigt god! De stunderna med Gunnar är så härliga, att bara sitta och titta på folk och njuta av de varma vindarna.

Vad har ni hittat på idag?