Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Kubanskt recept

Ikväll blir det kubansk mat till middag och jag ville bara dela med mig av mitt favoritrecept till er kära läsare som är nyfikna på kubanska smaker. Receptet hittar ni här. Det är ett ganska enkelt recept med fantastiska smaker. Nu ska jag Gunnar sällskap i köket, han har redan satt igång. Trevlig kväll på er!

Kubansk mat Biff med nektarinsalsa. 2012-08-10 ©Jurek Holzer/oskarpmask
Såhär fina bilder kan ju inte jag ta så jag lånade bilden där jag hittade receptet!

Kubansk mat är roligare mat

Den kubanska maten komemr att få ett uppsving nu när Kuba har ”öppnats upp” i och med att USA släppt på embargot kommer kubansk kultur och matlagning att nå långt utanför kubas gränser. Den kubanska matlagningen är en fusion mellan Spanks och Karibisk matlagning och man använder ofta Sofrito som bas för matlagningen.

Att göra i Kuba

Nu har det blivit så dålig uppdatering på sistone så Gunnar och jag tänkte ta och dela med oss av tre härliga aktiviteter att göra på Kuba. Detta riktar sig framförallt till er som är sugna på att resa hit och aldrig varit i Kuba förut.

Nummer ett är helt klart Trinidad. Där har Gunnar och jag varit tidigare som ni kanske sett i bloggen. Trinidad är en väldigt vacker kuststad i söder och har en väldigt vacker sandstrand som heter Playa Ancón. Eller ja, stranden ligger väl egentligen en bit utanför staden men inte alls långt ifrån och det är enkelt att ta sig dit. Om ni besöker Trinidad måste ni också promenera runt i staden. Det är riktigt mysigt och husen är vackert pastellfärgade!

Nummer två på vår tipslista är Havanna. Är man i Kuba får man inte missa Havanna! Detta är en stad med charm och många sevärdheter. Perfekt endagsdestination. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva Havanna på bästa sätt, det är helt enkelt en stad som måste upplevas.

Nummer tre är Viñales. Detta är en liten by som ligger omkring tre timmar utanför Havanna. Här får man verkligen uppleva den kubanska landsbygden och underbar natur. Tobaksfält och sockertoppsberg är två av byns sevärdheter. Man kan också boka in sig på en guidad  grottvandring, vilket låter spännande. Det har inte vi hunnit prova på än, Gunnar och jag. Man kan ta sig runt i byn både på cykel och till fots men även på hästryggen om man gillar att rida.

Jag hoppas att detta gav er lite inspiration till att besöka vårt vackra Kuba. Både Gunnar och jag trivs i Kuba som fisken i vattnet och vi tycker det är roligt när andra svenskar är nyfikna på landet.

göra i kuba görai kuba

Den inbillade sjuke

De senaste veckorna har jag haft sådan otrolig resfeber inför USA-trippen i slutet av sommaren. Det här känns som en resa man bara gör en gång i livet, så nu får verkligen ingenting gå fel. Jag vet inte om jag går och blir paranoid i onödan, förmodligen är det så, för jag märker att jag börjar oroa mig över saker jag i vanliga fall bara skulle vifta bort. Som för några dagar sedan när jag började få lock för öronen utan att jag kände mig förkyld eller någonting. Det släppte inte och när jag gått omkring och sagt ”va?” som svar på allt i två dygn, blev jag så skräckslagen att jag gjorde ett hörseltest på Avesina. Nedsatt hörsel är ganska vanligt sett till min släkts sjukdomshistoria, men det var så klart inget och nu hör jag prima igen. Kan det inte bli dags snart bara? Jag orkar inte gå och stressa upp mig så här. Det kommer bara sluta med att något händer på riktigt dagen innan vi ska åka. Men om jag så bryter alla ben i kroppen så tänker jag inte låta något stoppa mig från vår fantastiska road trip. De får väl rulla in mig i San Francisco på bår om inte annat …

San Fran

En smakresa

När man reser mycket dricker man även en hel del fina viner och öl, som bekant. Jag älskar mat och dryck, det är nästan det viktigaste inslaget när man besöker nya platser. Vem åker till Frankrike utan att testa sniglar och ett härligt vin, liksom? Men ibland behöver man inte resa bort för att hitta nya favoriter. Jag har upptäckt att det går minst lika bra att köpa öl online. Det är det bästa med öl, att det ständigt kan överraska. Och nätet kan vara en guldgruva för inspiration och nya smakupplevelser. Nästa gång vi har middag för våra vänner tänker jag servera öl jag köpt på nätet och se vad de tycker. Det är roligt – och kanske lite elakt – att testa hur snobbiga folk är. Många vill ju gärna se etiketten innan de kommer med ett utlåtande, men för mig är det tvärtom. Det är bara när man inte vet vad man får i glaset, som man verkligen kan ge ett ärligt utlåtande. Och det finns ju faktiskt ingenting bättre än helt nya smakupplevelser, även om ett klassiskt Amarone alltid går lika bra. Kanske bäst att ha en flaska eller två i beredskap också, bara för säkerhets skull …

Nu även online!

Nu även online!

 

 

 

Dags för nästa resa

Vi har varit över hela världen på de mest underbara – och inte fullt så underbara – resor. Men kryssningar är fortfarande relativt okänd mark för oss. Kanske skulle man satsa på en lyxig kryssning till någon exotisk destination inom kort. Jag blev tipsad om msc kryssningar, som är lite av experter på Medelhavet men också erbjuder resor till bland annat Antillerna och Röda havet. Allt detta låter verkligen lockande, vi får ta en titt och se vilken som passar våra önskemål bäst. Jag gillar ju när det händer saker på semestern, att bara ligga i en solstol som en strandad val är inte direkt min melodi.

Men en sak är säker, min käre make åker ingenstans utan att först se till att han har snus från Onico med sig. Han har övergett nikotinet och blivit helt besatt av den här tobaksfria varianten, och inte mig emot, det är ju jättebra att han kickat begäret! I vår ålder är det extra viktigt att tänka på sin hälsa, och inga avkopplande resor i världen gör mer för hälsan än att helt enkelt lägga av med sådant som är skadligt. Det kan man lika gärna göra hemma i kalla Sverige, som på en tropisk paradisö.

lyxkryssning

 

Spara pengar med bra avkastning

SparräntaVi som gillar att resa måste oftast spara pengar till resorna de flesta människor är ju inte ekonomiskt oberoende och nånstans måste man ju ta pengarna från. När man då skall lägga undan pengarna är det smart att spara dem någonstans där man får bra sparränta på sitt sparande. Ett ganska nytt fenomen är privata företag som har som affärsidé att erbjuda sparkonton med relativt hög ränta. Ett sånt är Swespar vars ”sämsta” ränta är 6,5% på årsbasis. Det kan t.ex. jämföras med Swedbanks fasträntekonto som har en sparränta på 1,83%, det innebär att du då får mer än 3,5 gånger så hög avkastning på ditt sparande hos Swespar i jämförelse med Swedbank. Då skall man även veta att det är Swespars sämsta ränteserbjudande, kolla här för aktuella räntor på övriga konton.

Smart sparande

Det smarta med att spara såhär är att du får extra pengar över. SÄg att du vill resa till asien om ett år och du börjar månadsspara, säg 2000/månad, efter ett år komemr du då att ha fått ihop 24000 kronor. Den summan du har bestämt dig för att spara till och du tar ut den, då komemr du ändp att ha pengar kvar på kontot som ligger och förräntar sig (eftersom du har fått ut ränta på ditt sparande fram till dess att du tar ut pengarna). Fortsätter du så kommer du till slut att ha ”en gratisresa” på ditt sparkonto!! Bra va!? :) Happy traveling…

Var på semester!

Att resa är något av det bästa som livet har att erbjuda. Genom att resa långt och länge så kan man nämligen på ett fantastiskt sätt få perspektiv på sin tillvaro och på detta sätt bli en bättre och visare människa. Av den anledningen finns det alltså mängder av anledningar att se så många olika länder och städer som det bara är möjligt.

Nu senaste reste jag till Miami där jag hade en otroligt spännande tid. Inte bara fanns där en hel del attraktiva aktiviteter att ägna sig åt, men framförallt var naturen där riktigt vacker. Det kändes nästan som att jag var förälskad då jag var där. Bara färgen på vattnet gör mig som person galen. Det är en helt fantastisk känsla att bada i det turkosa vattnet som finns i och omkring Miami.

Men nu är jag hemma och det är tillbaka till vardagen som gäller. Jag köpte nyligen ett par snygga sneakers och efter det upptäckte jag dessvärre att jag hade för lite pengar på kontot för att betala hyran. Lösningen blev att jag fick lov att ta ett litet lån på banken. De räddade mig verkligen den månaden. Utan det lånet vet jag inte vad jag hade gjort.

DownloadedFile-40

Flyttfåglar

Jag kontaktade en fastighetsmäklare på Hisingen i dag för att se om de vill sälja vår lägenhet. Både jag och Anders känner att det är dags för något mindre, eftersom vi inte orkar sköta både en femma på Hisingen och en sommarstuga som kräver dubbelt så mycket jobb. Jag kollade även runt bland deras lägenheter och hus på hemsidan och det finns flera intressanta, så vem vet, man kanske kan göra ett byte. Jag har inte så bra koll på lägenhetsförsäljning och bostadsmarknaden egentligen, vi har ju bott i vår sedan vi träffades i Göteborg för snart 20 år sedan. Men även om vi vill flytta så kommer vi aldrig att lämna vårt kära Hisingen. Allt i och omkring Göteborg har alltid passat oss bra och jag har aldrig varit sugen på att bosätta mig Stockholm. Det räcker gott och väl med att hälsa på syrran och hennes familj där några gånger per år. Förra månaden hade jag så tråkigt så jag tog ett Mikrolån för att åka dit och ha lite kul. De är riktiga innerstadsbor som jobbar inom media och tar alltid med oss på massa roliga shower och fina restauranger. Men jag skulle inte orka med all stress och jäkt som det innebär att bo där och varje gång jag kommer hem till Hisingen igen känner jag alltid ett lugn i själen. Men det behöver man inte en femrummare på två för att göra.

Hem, ljuva hem ...

Hem, ljuva hem …

Tid för renovering

I helgen ska vi åka till Sandhamn och inspektera sommarstugan. Det är en del som behöver göras och vi har bland annat tittat på ny isolering. När vi är klara med det kommer vi förmodligen gå på badrummet och sedan köket. Det finns egentligen hur mycket som helst att jobba på. Ett gammalt hus som vårt kräver en hel del jobb och omvårdnad om det inte helt ska förfalla och man vill ju inte bo i ett gammalt kråkslott, som det här hotellet vi hamnade på en gång. Jag har aldrig varit speciellt fascinerad av förfall och låter till exempel inte trädgården växa över med en massa ogräs. Jag bryr mig inte om ifall våra grannar struntar i hur deras tomt ser ut, men vår kommer alltid vara exemplarisk. Förra årets lät vi bygga en ny veranda till stugan och jag vill gärna att den ska synas från vägen, så det blir nog till att kapa några björkar i år också. Det bästa med att fälla träd är att man kan återanvända delarna som ved till öppna spisen. En björk ger ju säkert ett halvårs förbrukning så nu kan vi brassa på ordentligt om det skulle bli en kall sommar. Stugan är verkligen min oas i tillvaron och jag kan inte vänta tills det blir semester igen. Hoppas bara att den överlevt vinterns påfrestningar.

Sommarställe

Födelsedagspresent till pappa

Pappa fyller snart år och eftersom han är galen i jakt så tänkte jag köpa en ny kikare till honom på pnjakt.se. Jag vet att det kommer att leda till vilda protester från mamma, eftersom hon försöker tona ner hans maniska intresse, men jag vill ju göra honom glad och ge något han verkligen kan ha nytta av. Kan i och för sig förstå henne, han gör ju vad som helst för att få åka med på jaktresor. Senaste gången tog han ett lån hos folkia för att skaffa massa ny utrustning och då fick han sova på soffan i en vecka, haha. Men de är ju så skötsamma och betalar alltid alla räkningar i tid, så jag vet inte vad mamma oroar sig över egentligen. Jag tror att hon egentligen bara vill få honom att stanna hemma och följa med henne på olika kurser. Enligt mig ska alla få ha sina egna intressen och göra vad de själva känner för, annars blir folk bara olyckliga i längden. Om jag gifter mig kommer jag inte att köra med min man, så länge han låter mig gå loss på Singstar och gå ut och dansa och ha kul när jag känner för det. Men man kan inte få allt, livet handlar ju oftast om att kompromissa. Och jag tror att mina föräldrar har det ganska bra ihop egentligen, eftersom de snart varit gifta i 30 år. Måste hitta någon bra jubileumspresent till dess förresten. Kom gärna med förslag!

Lycka enligt pappa.

Lycka enligt pappa.