Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Leva livet som pensionär

Vi får ofta höra att vi är duktiga på att ta vara på vår tid som pensionärer. Mest syftar de nog på vårt Kuba-liv men även här hemma försöker vi ta vara på tiden och göra roliga saker. Man får vara glad att vi har den möjligheten helt enkelt. Vi har tappat många vänner och bekanta som aldrig fick möjlighet att uppleva sin pension så vi försöker verkligen att vara glada åt att vi båda har hälsan och möjligheten att göra såna här saker tillsammans. Vi får såklart delvis tacka Söderberg & partners där vi sparat pengar genom åren så att vi nu har den ekonomiska möjligheten att göra alla dessa roliga saker. Vi har pratat mycket med folk om detta och vi råder absolut alla att tänka på sitt pensionspar, men samtidigt måste man leva här och nu eftersom man aldrig vet vad morgondagen har att erbjuda. Lev här och nu så långt det är möjligt!

Få dina pengar att växa

En sista middag innan Kuba

Äntligen är det dags igen, snart drar vi till Kuba. Det är en så skön känsla samtidigt som det såklart är lite vemodigt att lämna allt här hemma. Men mestadels längtar vi till värmen och all god mat. Innan vi åker måste vi dock köpa ett nytt matbord då vårt nuvarande sett bättre dagar. Det känns skönt att göra undan det innan vi åker så vi inte behöver göra det som det första vi gör när vi kommer tillbaka. Då vill man ju träffa familj och vänner istället. Så här sitter vi nu och kollar nätet efter nytt bord mellan tvätt och packning. Jag kollar på moderna varianter och lite annorlunda sorter men jag tror vi ändå kommer att köpa ett traditionellt som ser ut nästan som det vi har idag. Man är väl lite gammaldags och tråkig, men ett matbord är ju ändå bara ett matbord.

Nytt bord innan avresa

Tiden rinner iväg

Tiden går så fort om dagarna just nu. Det är mycket golfande, middag med vänner och där emellan skall man ju också hinna med de vanliga hushållssysslorna. Det kändes lite som ett slag i magen när bilen brakade ihop här om dagen när vi skulle åka in till affären och handla inför helgen. Som tur är kunde vi snabbt få hjälp. Vi bokade bilservice här och nu är vår lilla röda pärla inlämnad och skall få rustas upp. Det är väl egentligen inte så konstigt att bilen inte mår bra. Den står ju oanvänd hela vinterhalvåret när vi är borta, och vi har kanske inte varit så noga med att serva den när vi är hemma. Men nu händer det i alla fall! Sen tänkte vi att barnen kan använda den under vintern, så hålls motorn igång och bilen kommer till användning.

Från och med nu skall bilen användas

Kubansk mat

När vi varit borta och kommer hem till Sverige är det alltid en period när vi måste vänja oss vid den svenska maten igen. Vi är ju vana att äta kubanskt och har dessutom båda börjat älska det. Maten där innehåller mycket frukt, och även frukt man inte alltid får tag på i Sverige. Men visst gillar vi svensk husmanskost också. När vi kom hem i år var det största problemet egentligen inte maten, utan att vi var helt utan köksredskap. Vi skrattade båda två när vi skulle göra en gryta och insåg att vi varken hade kastrull eller slev. Vi beställde allt vi behövde i en enda leverans från Le Creuset. Så nu finns det i alla fall de grejer vi behöver, och de kommer stå kvar när vi åker ner till Kuba i vinter. Det är lätt att bli bortskämd när allt är så enkelt att beställa från nätet minsann!

Kastrull behövs för att göra mat

Norrlands huvudstad?

Ett par av våra äldsta vänner har bestämt sig för att flytta till Sundsvall. Bara så där! För att vara ärlig vet jag inte så mycket om stan. Bilderna de visade på lägenheterna de valt ut för att titta lite närmare på visade ändå en trevlig stad. En sekelskiftes stenstad mitt i den norrländska naturen och nära havet. Det vore lite kul att se mer av ”Norrlands huvudstad”, måste jag säga. Kan hända kan vi hinna åka dit och hälsa på om de nu bara gör slag i saken snabbt nog. Men det skulle inte förvåna mig om de mest vill surfa runt på lägenheter och sedan åka runt och se hur andra människor har det, för att få lite inredningstips till sin egen lya. De har ju inte flyttat på femton år, så jag vet inte vad jag ska tro.

Snyggt vardagsrum mitt i stan

Kubanskt recept

Ikväll blir det kubansk mat till middag och jag ville bara dela med mig av mitt favoritrecept till er kära läsare som är nyfikna på kubanska smaker. Receptet hittar ni här. Det är ett ganska enkelt recept med fantastiska smaker. Nu ska jag Gunnar sällskap i köket, han har redan satt igång. Trevlig kväll på er!

Kubansk mat Biff med nektarinsalsa. 2012-08-10 ©Jurek Holzer/oskarpmask
Såhär fina bilder kan ju inte jag ta så jag lånade bilden där jag hittade receptet!

Kubansk mat är roligare mat

Den kubanska maten komemr att få ett uppsving nu när Kuba har ”öppnats upp” i och med att USA släppt på embargot kommer kubansk kultur och matlagning att nå långt utanför kubas gränser. Den kubanska matlagningen är en fusion mellan Spanks och Karibisk matlagning och man använder ofta Sofrito som bas för matlagningen.

Att göra i Kuba

Nu har det blivit så dålig uppdatering på sistone så Gunnar och jag tänkte ta och dela med oss av tre härliga aktiviteter att göra på Kuba. Detta riktar sig framförallt till er som är sugna på att resa hit och aldrig varit i Kuba förut.

Nummer ett är helt klart Trinidad. Där har Gunnar och jag varit tidigare som ni kanske sett i bloggen. Trinidad är en väldigt vacker kuststad i söder och har en väldigt vacker sandstrand som heter Playa Ancón. Eller ja, stranden ligger väl egentligen en bit utanför staden men inte alls långt ifrån och det är enkelt att ta sig dit. Om ni besöker Trinidad måste ni också promenera runt i staden. Det är riktigt mysigt och husen är vackert pastellfärgade!

Nummer två på vår tipslista är Havanna. Är man i Kuba får man inte missa Havanna! Detta är en stad med charm och många sevärdheter. Perfekt endagsdestination. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva Havanna på bästa sätt, det är helt enkelt en stad som måste upplevas.

Nummer tre är Viñales. Detta är en liten by som ligger omkring tre timmar utanför Havanna. Här får man verkligen uppleva den kubanska landsbygden och underbar natur. Tobaksfält och sockertoppsberg är två av byns sevärdheter. Man kan också boka in sig på en guidad  grottvandring, vilket låter spännande. Det har inte vi hunnit prova på än, Gunnar och jag. Man kan ta sig runt i byn både på cykel och till fots men även på hästryggen om man gillar att rida.

Jag hoppas att detta gav er lite inspiration till att besöka vårt vackra Kuba. Både Gunnar och jag trivs i Kuba som fisken i vattnet och vi tycker det är roligt när andra svenskar är nyfikna på landet.

göra i kuba görai kuba

Den inbillade sjuke

De senaste veckorna har jag haft sådan otrolig resfeber inför USA-trippen i slutet av sommaren. Det här känns som en resa man bara gör en gång i livet, så nu får verkligen ingenting gå fel. Jag vet inte om jag går och blir paranoid i onödan, förmodligen är det så, för jag märker att jag börjar oroa mig över saker jag i vanliga fall bara skulle vifta bort. Som för några dagar sedan när jag började få lock för öronen utan att jag kände mig förkyld eller någonting. Det släppte inte och när jag gått omkring och sagt ”va?” som svar på allt i två dygn, blev jag så skräckslagen att jag gjorde ett hörseltest på Avesina. Nedsatt hörsel är ganska vanligt sett till min släkts sjukdomshistoria, men det var så klart inget och nu hör jag prima igen. Kan det inte bli dags snart bara? Jag orkar inte gå och stressa upp mig så här. Det kommer bara sluta med att något händer på riktigt dagen innan vi ska åka. Men om jag så bryter alla ben i kroppen så tänker jag inte låta något stoppa mig från vår fantastiska road trip. De får väl rulla in mig i San Francisco på bår om inte annat …

San Fran

En smakresa

När man reser mycket dricker man även en hel del fina viner och öl, som bekant. Jag älskar mat och dryck, det är nästan det viktigaste inslaget när man besöker nya platser. Vem åker till Frankrike utan att testa sniglar och ett härligt vin, liksom? Men ibland behöver man inte resa bort för att hitta nya favoriter. Jag har upptäckt att det går minst lika bra att köpa öl online. Det är det bästa med öl, att det ständigt kan överraska. Och nätet kan vara en guldgruva för inspiration och nya smakupplevelser. Nästa gång vi har middag för våra vänner tänker jag servera öl jag köpt på nätet och se vad de tycker. Det är roligt – och kanske lite elakt – att testa hur snobbiga folk är. Många vill ju gärna se etiketten innan de kommer med ett utlåtande, men för mig är det tvärtom. Det är bara när man inte vet vad man får i glaset, som man verkligen kan ge ett ärligt utlåtande. Och det finns ju faktiskt ingenting bättre än helt nya smakupplevelser, även om ett klassiskt Amarone alltid går lika bra. Kanske bäst att ha en flaska eller två i beredskap också, bara för säkerhets skull …

Nu även online!

Nu även online!

 

 

 

Dags för nästa resa

Vi har varit över hela världen på de mest underbara – och inte fullt så underbara – resor. Men kryssningar är fortfarande relativt okänd mark för oss. Kanske skulle man satsa på en lyxig kryssning till någon exotisk destination inom kort. Jag blev tipsad om msc kryssningar, som är lite av experter på Medelhavet men också erbjuder resor till bland annat Antillerna och Röda havet. Allt detta låter verkligen lockande, vi får ta en titt och se vilken som passar våra önskemål bäst. Jag gillar ju när det händer saker på semestern, att bara ligga i en solstol som en strandad val är inte direkt min melodi.

Men en sak är säker, min käre make åker ingenstans utan att först se till att han har snus från Onico med sig. Han har övergett nikotinet och blivit helt besatt av den här tobaksfria varianten, och inte mig emot, det är ju jättebra att han kickat begäret! I vår ålder är det extra viktigt att tänka på sin hälsa, och inga avkopplande resor i världen gör mer för hälsan än att helt enkelt lägga av med sådant som är skadligt. Det kan man lika gärna göra hemma i kalla Sverige, som på en tropisk paradisö.

lyxkryssning